Zorgkwekerij Bloemenhof een kwekerij met een unieke geschiedenis

Zorgkwekerij Bloemenhof bestaat ruim 100 jaar. Het is een van de eerste dagbestedingslocaties in Nederland.

Het opkweken van planten in Zorgkwekerij Bloemenhof gebeurt al ruim 100 jaar. De bestemming van dit stukje grond aan de westkant van Ermelo is al jaren ongewijzigd. 

Na de oprichting van 's Heeren Loo in 1890 werden er tal van nieuwe paviljoenen gebouwd. In 1899 kwam er een 'barak voor besmettelijke ziekten.' Rondom dit gebouw legden de broeders en zusters een grote moestuin aan.

Patiënten (niet die uit de barak, maar zo werden de cliënten destijds genoemd) gingen  aan het werk in deze tuin. Zaaien - schoffelen - harken - bewateren en oogsten waren de arbeidsmatige werkzaamheden van toen. De oogst ging naar de paviljoenen en zo kreeg iedereen te eten. 

Aan het begin van de jaren vijftig is de barak gesloopt en een kleine kas herbouwd. Hierin worden nu binnenplanten gekweekt om de huiskamers van de paviljoenen op te  vrolijken. Ook de grond eromheen wordt nog altijd bebouwd met allerlei groenten. 

Vanaf de jaren 80

Voor de verdere geschiedenis van de kas hoeven we niet in boeken te kijken. Een van de mensen die bij ons in de plantenkas werkt, Henk van der Kamp, werkt hier vanaf 1988.

Henk kwam hier als jonge jongen en vertelt dat de moestuin in de jaren 80 niet meer bestond. De kas bestond voor een gedeelte uit hout. Samen met drie anderen deelnemers en zes begeleiders verspeende Henk grote  hoeveelheden  planten. Henk weet nog precies hoe het moeten laat het graag nog eens een keer zien (foto's volgen nog).

In 1984 zijn er nieuwe glazen kassen gebouwd. Mensen van het zorgpark 's Heeren Loo en uit de omgeving komen nu massaal af op het perkgoed, snijbloemen en binnenplanten. De kas floreert en levert zelfs aan de veiling in Aalsmeer.  Klik hier voor een interview en foto's met Dhr. H. Niessen, een van de begeleiders van het eerste uur. (interview volgt nog).

Verandering

De maatschappij is in 100 jaar drastisch veranderd. Mensen die destijds ‘debielen' werden genoemd, zijn nu volwaardige deelnemers van de maatschappij.

Nu zien we dat ieder mens uniek is en zich kan ontwikkelen. Op Zorgkwekerij Bloemenhof kijken we naar wat deze personen, karakters, mensen nu werkelijk nodig hebben. We luisteren en maken hen groter dan wijzelf. We zetten hun kwaliteiten voorop, niet hun beperkingen. Dit zijn de nieuwe idealen.

Na een periode waarin gekozen is voor het terugschroeven van de productie, bloeit de kwekerij de laatste jaren weer op. In 2012 is er zelfs weer een eigen winkel bij de kwekerij geopend. En we zien nog meer ontwikkelmogelijkheden. Er is interactie tussen de klanten en de mensen die hier werken. Daar geniet iedereen van. 

Wij hopen dat in de toekomst de groei van kwekerij zich doorzet en dat wij weer een plekje krijgen binnen de gemeente Ermelo. Ook hopen wij dat de klanten die bij ons komen kunnen genieten van de ontmoeting op de zorgkwekerij. 

Wij willen de mensen die bij ons werken een fijne plek bieden. Een plek waar ze ruimte  hebben om zichzelf te zijn. Hoe die plek eruit ziet ontdekt u hier en in contact met iedereen die hier werkt. KOMT U ONS OPZOEKEN?

Referenties: Kluit. F. G., Herlevend verleden, 1992, Thieme Zutphen. 04-12-2013: www.sheerenloo.nl/wie-zijn-wij/historie.